Recensie: Alle kleuren van de nacht – Sanne Helbers

Eigenlijk is de titel Alle kleuren van de nacht voor het debuutroman van Sanne Helbers. Hoofdpersoon Helena voelt zich namelijk somber en is naarstig op zoek de ware betekenis van haar leven. Ze slaapt ’s nachts niet en probeert uit alle macht te bedenken hoe ze de holte in haarzelf kan opvullen. In feite komt ze in aanraking met alle kleuren van de nacht…   

‘In Alle kleuren van de nacht van Sanne Helbers vindt Helena het leven lastig. Of in ieder geval om het zo te leven dat ze geen leegte voelt. De sleur van werk maakt haar onrustig en haar vriend Taco begrijpt haar niet. Ze worstelt bovendien met een aanhoudende depressie die van tijd tot tijd de kop opsteekt. Online ontmoet ze Raavi, een fotograaf uit India, en er ontstaat een intensief contact. Rigoureus besluit ze naar Azië af te reizen. Haar eerste bestemming is Mumbai, om Raavi te ontmoeten. Wanneer Raavi een jonge vrouw blijkt te zijn, is Helena’s verwarring groot. Ze trekken een aantal dagen met elkaar op en Helena realiseert zich dat ze ook voor een vrouw intense, hevige liefde kan voelen. Maar Raavi’s seksuele identiteit vormt een bedreiging voor haar eigen veiligheid en die van haar dierbaren. Helena moet een keuze maken tussen twee levens en twee continenten, vechtend tegen de leegte en de absurditeit van het bestaan.’

‘Maar als ik eerlijk ben, voel ik hoe de pijn die me toen elke levenslust ontnam zich langzaam weer begint te nestelen in mijn binnenste.’

In Alle kleuren van de nacht begeeft Helena zich op een pad die voor velen zeker herkenbaarheid zullen oproepen. Dit levert gelijk ook een mooi en belangrijk filosofisch thema op. Namelijk: waar leef je eigenlijk voor? Wat is de zin van het leven? Daarnaast haalt auteur Sanne Helbers ook een ander belangrijk thema aan: de liefde voor mensen van hetzelfde geslacht en hoe hier in verschillende culturen tegenaan wordt gekeken. Maar ook de verhouding tussen man en vrouw en hoe dit binnen verschillende bevolkingsgroepen vormgegeven wordt. Hierdoor komt in Alle kleuren van de nacht ook een flinke dosis actualiteit bij kijken: zoals de groepsverkrachtingen in India en het verbod op homoseksualiteit. En dit alles maakt van Alle kleuren van de nacht een interessante mengelmoes van actuele thematiek, filosofische vraagstukken wat de lezers aan het denken zet.

Alle kleuren van de nacht is geschreven als een soort roadtrip van een jonge vrouw, die op zoek gaat naar de zin van haar leven. Dit levert een bepaald soort spanning op, door de onverwachte wendingen en de vraag of Helena zal vinden waar ze naar op zoek is. Sanne Helbers besteedt daarbij veel aandacht voor de band tusen de Indiase Raavi en de Nederlandse Helena, waardoor hun bijzondere band, maar ook de tragiek die ermee gepaard van de pagina’s spat. Dit levert een soort gevoel van verboden liefde op, wat ook weer een onderhuidse spanning teweeg brengt. Daarbij is het interessant om te lezen over de bijzonder cultuur van India; aan de ene kant rijk in zijn kleuren en cultuur, maar aan de andere kant ook beperkingen. Dit levert verschillende botsingen op met de verschillende personages, wat invloed heeft op de persoonlijke ontwikkeling van Helena. Hierbij is het einde van het boek schrokkend maar ergens ook wel positief.

‘Ik laat mijn hoofd op die van haar zaken en ze trekt het niet weg’

Sanne Helbers heeft met Alle kleuren van de nacht een kleurrijk en boeiend verhaal geschreven met veel actuele thematiek en filosofische vraagstukken, zonder zwaar op de hand te worden. Hoofdpersonage Helena heeft iets herkenbaars en haar hoop, dromen, maar ook verdriet en leegte zijn sterk voelbaar.

Beoordeling: 9/10

Sanne Helbers studeerde culturele wetenschappen en is programmamaker van Studium Generale bij de TU in Delft. Alle kleuren van de nacht is haar debuutroman en verscheen bij uitgever Ambo Anthos.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *