Bij Weg des doods baseerde auteur Christopher Golden zich al op daadwerkelijke gebeurtenissen uit het verleden. Ook met zijn nieuwste verhaal Ararat schrijft hij het verhaal vanuit de mythe dat in de daadwerkelijk bestaande berg Ararat in Turkije de ark van Noach verborgen zou liggen. Maar natuurlijk, zoals het deze auteur betaamt krijgt dit een flink duister sausje…
‘Een race om de ark te vinden. Een nachtmerrie van Bijbelse proporties. Een pas verloofd stel beklimt de berg Ararat in Turkije en ontdekt als eerste een enorme grot die dankzij een recente aardbeving toegankelijk is geworden. De grot blijkt een eeuwenoud begraven schip te zijn, waarvan velen al snel geloven dat het om de Bijbelse ark van Noach gaat. Samen met het stel ontdekt een team van geleerden, archeologen en filmmakers achter in de grot een kist. Het artefact wekt hun nieuwsgierigheid en ze breken de kist open. Binnenin vinden ze een lelijk, misvormd kadaver. Niet de heilige man die ze hadden verwacht, maar een afschuwelijk wezen met hoorns. Dan raast een enorme sneeuwstorm over hen heen en komen ze vast te zitten in de grot, duizenden meters hoog op de flank van een afgelegen berg. En ze zijn niet alleen…’
Christopher Golden laat de lezer kennismaken met Adam en Meryam, die met hun verloving in de bloei van hun leven zijn. Hoewel ze hun toekomst met elkaar lijken te willen delen, lijken ze wat betreft het huwelijk niet helemaal op dezelfde pagina te zitten. Dit zorgt al voor enige wrijving, waardoor je als lezer je al dingen af gaat vragen. Ook het hebben van een verschillend geloof en diverse meningen van familie en vrienden maken deze situatie niet gemakkelijker. Wel heeft het stel een gezamenlijke passie, die door de mogelijke vondst van de ark van Noach alleen maar wordt versterkt. De spanning wordt in Ararat al opgebouwd met het feit dat ze hun eigen leven in gevaar brengen om dit te kunnen bereiken. Ergens het beste en uniek in willen zijn, zal voor de meeste mensen herkenbaar zijn. Dit geldt ook voor de neigingen die mensen hebben in een barre omgeving.
Christopher Golden is niet gierig met een horror en gore elementen. Ditzelfde geldt ook voor Ararat. Er vinden hierbij uitgebreide beschrijvingen van afschuwelijke gebeurtenissen plaats, waar menig horrorfan weer van zal smullen. Net als in Weg des doods worden griezelige scenes uitgebreid beschreven met kleurrijke details en is er voor een ijskoude setting gekozen waar de personages blootgesteld worden aan de elementen. De lezer voelt daardoor de ijselijke kou en de gure wind als het ware door zijn kleding sijpelen. Wel lijkt het alsof Ararat qua gebeurtenissen net iets minder de emotie raakt dan Weg des doods. Wellicht komt het verhaal rondom gevangenen in de dodelijke kou de mensen net wat meer raakt dan het verhaal rondom de ark van Noach. Het laatste is ook een verhaal uit de bijbel wat wellicht niet iedereen aanspreekt. Evengoed is Ararat een intrigerend griezelig en ijzig verhaal, waarbij niemand zijn leven zeker is en gevoelens van onmacht de boventoon voeren.
Wellicht niet zo goed als zijn voorganger, maar wel een intrigerend horrorverhaal vol griezel momenten en met een boeiend slot.
Beoordeling: 8/10
Ararat is geschreven door Christopher Golden en is het eerste deel van een serie over Ben Walker. De boeken van Christopher Golden verschijnen bij uitgeverij Boekerij, Best of thrillers.