Recensie: Zomers Madrid – Evi Dekker

De zomerse voorkant van Zomers Madrid doet denken aan boeken van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn. Opvallend is dat de titels van de boeken van Evi Dekker zijn gebaseerd op de seizoenen waarin het boek verschijnt. Binnenkort zal namelijk Stormachtig Berlijn verschijnen, dat net als Zomers Madrid een opzichzelfstaand verhaal vormt.

‘Lara’s scheiding is eindelijk rond, dus ze kan trouwen met haar grote liefde Kevin. Ze kent hem van haar werk als cateraar; hij werkt als marketingmanager voor een van haar klanten en heeft een zoontje uit een eerder huwelijk: Siem.

Na hun zomerbruiloft gaan ze met zijn drieën op huwelijksreis naar Madrid. Alles is precies zoals Lara het zich voorstelde, want ze genieten als nieuw gezin van de stad en van elkaar. Totdat Siem verdwijnt. Het kind is spoorloos in een miljoenenstad.

De Spaanse en de Nederlandse politie werken nauw samen om de zaak op te lossen. Kevin denkt dat zijn ex achter de verdwijning van zijn zoon zit, maar Lara wordt daar gaandeweg steeds minder zeker van…’

Een onbezorgde vakantie, voor velen lijkt dat al zo lang geleden. Auteur Evi Dekker weet het ontspannen gevoel van een zonnige vakantie voor het net getrouwde stel Lara en Kevin met zoontje Siem. Evi Dekker is hierin uiterst gedetailleerd in haar beschrijvingen, zo komt de lezer te weten wat de hoofdpersonages zoal eten, maar ook de relatie tussen Sven en Lara, en welke rol hun exen hierin spelen. Mooi beschreven is hierbij toch de onderhuidse wrevel die aanwezig is. Een derde van Zomers Madrid wordt besteed hieraan, waardoor er in eerste instantie nog weinig thrillergevoel in het boek zit. Is hier bewust voor gekozen door de auteur? Wellicht wel want de vergaarde informatie zorgt ervoor dat door de plottwist aan het eind, de lezer in de gaten krijgt hoe Zomers Madrid daadwerkelijk in elkaar steekt. En dit is nog best verrassend.

Na de verdwijning van Siem komt Zomers Madrid qua spanning echt op gang. De verschillende personages lijken in het duister te tasten en daarbij zijn ze in een vreemd land, waar ze de taal niet optimaal beheersen. Ook zorgt deze gebeurtenissen voor verschillende spanningen en druk op de relatie van de verschillende personages. Er gebeuren hierbij ook verschillende onverklaarbare dingen, waardoor de lezer zich af gaat vragen, wie hij eigenlijk wel kan vertrouwen. Er wordt hierbij door Evi Dekker niet heel diep ingegaan op de emoties en persoonlijke ontwikkeling van de personages, maar meer de onderlinge verstandhoudingen. Er worden suggesties en theorieen opgeworpen over Siems verdwijning en mooi hierbij is dat hoofdpersonage Lara verder kijkt dan de gemakkelijkste weg. Hoe belangrijk de eerder genoemde onderlinge verstandhoudingen zijn, blijkt uit de laatste bladzijden van Zomers Madrid. Het einde is namelijk verrassend en best ingenieus bedacht.

Zomers Madrid begint als een luchtig roman, om vervolgens na één derde van het boek te veranderen in een thriller in de stijl van Suzanne Vermeer. In eerste instantie lijkt de loop van het verhaal wat voor de hand liggend, maar Evi Dekker heeft een flinke verrassing voor haar lezers in petto, die alles in een ander daglicht zet.

Beoordeling: 7/10

Zomers Madrid is geschreven door Evi Dekker, die door haar werk voor de Nederlandse Ambassade onder een pseudoniem schrijft. Binnenkort verschijnt haar nieuwste thriller Stormachtig Berlijn. Beide boeken verschijnen bij uitgever HarperCollins Holland in papieren uitgave en ebook.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *