Recensie: Verliefd tussen de sterren – Anna Todd

Anna Todd is een liefhebber van romantische fictie en boybands en via wattpad wist ze deze twee passies moeiteloos te combineren in romantische verhalen over Hardin en Tessa, die wegens succes werden gepubliceerd in diverse landen. Inmiddels zijn de boeken van de After serie ook gedeeltelijk op het witte doek verschenen middels twee films.

‘Karina is opgegroeid op een militaire basis en weet maar al te goed hoe soldaten eraan toe zijn als ze terugkeren uit een oorlogsgebied. Toen haar vader werd uitgezonden en haar broer, Austin, voor de zoveelste keer in de problemen raakte met de politie, bleek zij de enige te zijn die de familie bij elkaar kon houden. Karina weet dat ze ook voor zichzelf moet zorgen, maar als Austins gedrag nog schrikbarender wordt, en haar vaders reacties steeds extremer, balanceert zelfs Karina op het randje van de afgrond. Dan komt ze Kael tegen – een gesloten man die ze dolgraag beter wil leren kennen.

De twintigjarige Kael is een knappe soldaat die twee missies in Afghanistan heeft doorstaan. Hij is emotioneel beschadigd, hij laat zich nauwelijks uit over wat hij heeft meegemaakt. Karina raakt gewend aan zijn stille aanwezigheid, maar vindt het steeds lastiger om haar gevoelens voor hem te verbergen. Als Kael niet blijkt te zijn wie Karina dacht, moet ze waarheid en leugens proberen te scheiden – en een belangrijk besluit nemen dat haar toekomst voor altijd zal veranderen.’

Anna Todd heeft een manier van schrijven waar je als lezer van moet houden. Ze richt zich namelijk puur op romantische fictie, waarbij de relatie tussen een jongvolwassen man en vrouw centraal staat, waarbij één van de twee vaak beschadigd is. Haar boekenreeks After, waar de relatie tussen Hardin en Tessa centraal staat, laat bijvoorbeeld zien dat Hardin worstelt met problemen uit het verleden, wat problemen oplevert binnen zijn relatie met Tessa. In haar nieuwste boek Verliefd tussen de sterren borduurt Anna Todd verder op soortgelijke relaties en maken we kennis met Karina en de zwijgzame complexe Kael. Wat Verliefd tussen de sterren hierin zo interessant maakt, is dat het zich afspeelt rondom een legerbasis en de zaken die hierbij komen kijken. Denk aan veel verhuizen, uitgezonden worden en heftige gebeurtenissen meemaken, die je vervolgens niet meer van je netvlies afkrijgt. Als lezer krijg je daardoor mee hoe het is om zelf in het leger te zitten of waar familieleden van mensen in het leger mee te maken krijgen. Dit is heel interessant en leerzaam.

Karina woont zelfstandig en heeft daarbij een baan als masseuse. Wel doet ze qua gedrag en emoties jonger aan. Denk hierbij aan het loskomen van je familie, maar ook het feit dat ze haar werk verwaarloosd door haar gevoelens voor Kael. Dit voelt een beetje als de gevoelens die je hebt als tiener, wanneer je je eerste echte grote liefde leert kennen. Daarnaast is Anna Todd sterk in de omschrijving van de gevoelens waarmee Kael worstelt en hoe beide personages het leven rondom het leger ervaren. Dit heeft zijn weerslag op zowel Karina als Kael, doordat ze beiden behoefte hebben aan iets vast. Verliefd tussen de sterren is voorspelbaar in die zin, dat je vanaf het begin weet dat Kael en Karina een relatie zullen krijgen. Wel weet Anna Todd hier wat onvoorspelbare wendingen in het verhaal te bouwen, waardoor het boek vooral aan het eind wel spannend wordt. Verliefd tussen de sterren heeft hierbij een open einde met een cliffhanger, waardoor duidelijk wordt dat er meerdere delen gaan volgen. Dit schept nieuwsgierigheid naar de vervolgdelen.

Voor wie de After-serie heeft verslonden, zal Verliefd tussen de sterren ook zeker een aanrader zijn. Vooral wanneer je houdt van complexe relaties met mannen met een duister problematisch randje. Aan de ene kant is het nieuwste werk van Anna Todd wat voorspelbaar, maar aan de andere kant weet ze er onverwachte ontwikkelingen in het boek te bouwen, waardoor het verhaal spannend wordt en gemakkelijk wegleest.

Beoordeling: 7 ½/10

Anna Todd is bekend geworden van de populaire vijfdelige After-serie, die inmiddels verfilmd is. Deze boeken verschenen net als de nieuwste Verliefd tussen de sterren bij uitgever Boekerij. De After-serie wordt nu opnieuw gepubliceerd in filmuitgaven.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *