Chris McGeorge is de auteur van Tik tak en Kiekeboe en recent verscheen zijn derde vertaalde thriller Op slot. Op slot speelt zich af op een wel heel bijzondere locatie, namelijk de gevangenis. Je zou zeggen dat het hier onmogelijk zou moeten zijn om ongezien een moord te plegen, maar toch lijk niets minder waar. Maar hoe dan?
‘Cara Lockhart is net begonnen aan haar levenslange gevangenisstraf in HMP New Fern – een gloednieuwe zwaarbewaakte gevangenis voor vrouwen. Ze is veroordeeld voor een moord die ze zweert niet te hebben gepleegd.
En dan wordt ze op een ochtend ook nog wakker naast haar vermoorde celmaat. De deur is de hele nacht op slot geweest, en dus is Cara de enige verdachte. Er is alleen een probleem – Cara weet zeker dat zíj het niet gedaan heeft. Dus wie wel? En houdt het verband met haar onterechte veroordeling?
Hoe vind je een moordenaar op een plek waar iedereen er een is?’
Op slot begint sterk met een proloog dat je bij de keel grijpt. Direct wordt je als lezer getriggerd om op zoek te gaan naar het antwoord op een aantal brandende vragen, waaronder: Twee vrouwen liggen ’s nachts in een cel, één wordt vermoord; hoe kan de andere vrouw hier niet verantwoordelijk voor zijn? Daaropvolgend laat Chris McGeorge zijn lezer kennismaken met Cara. Alhoewel ze schuldig is bevonden aan een heftige misdaad, is het heel gemakkelijk om sympathie voor haar te krijgen. Naarmate het verhaal vordert, wordt steeds meer de brandende vraag; ‘Is de bijnaam die ze krijg wel geheel terecht?’. Er is iets niet helemaal pluis, maar in eerste instantie blijft dit een gevoel, waar niet helemaal de vinger op te leggen is. In Op slot wordt gebruik gemaakt van filmische scenes en korte hoofdstukken, waardoor je gemakkelijk door het verhaal gepakt wordt. De beschrijving is dermate sterk, dat je het eten bijna proeft en de vieze geuren, die met het gevangenisleven gepaard gaan, bijna echt te ruiken zijn.
In Op slot wordt er eveneens grote aandacht besteed aan het verleden van Cara. Dit verleden blijkt uiteindelijk een essentieel stukje van de puzzel te zijn, wat het nieuwste boek van Chris McGeorge doordacht en onvoorspelbaar maakt. Alhoewel Op slot qua type thriller wel in de lijn ligt van Tik tak en Kiekeboe is het daarnaast een geheel uniek verhaal vol plotwendingen. Er is in Op slot ook een flinke rol weggelegd voor de omgeving waarin Cara zich bevindt, namelijk de gevangenis, gecombineerd met moderne technologie. Dit geeft het verhaal een post-apocalyptische sfeer en een extra dimensie. Er is duidelijk mee aan de hand, dan wat de lezer op het eerste gezicht kan zien. Wat hier mooi aan bijdraagt, is dat in één van de delen van het boek wordt geswitched naar een ander hoofdpersonage. Je leert hierdoor het verhaal van een andere kant kennen en begrijpt daardoor een klein beetje beter, hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen. En ten slotte is dit verhaal ook een mooi voorbeeld van de nature-nurture discussie; wordt een misdadiger zo geboren? Of kun je er ook éentje creëren? Vooral het einde van Op slot is op dit gebied er eentje om over na te denken…
Chris McGeorge heeft met Op slot een zeer geslaagde thriller geschreven, die qua spanning in de lijn ligt met zijn voorgaande twee boeken. Maar aan de andere kant ook een ander verhaal in geheel nieuwe setting biedt, met verschillende interessante elementen. Vooral het einde van Op slot zet aan tot nadenken…
Beoordeling: 9/10
Op slot is evenals Tik tak en Kiekeboe verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Chris McGeorge wordt ook wel de koning van het ‘locked room mystery’ genoemd. Dit is gelijk een mooi voorbeeld van de sfeer die zijn boeken tijdens het lezen oproepen.