Recensie: Moeders – Esther Goedegebuure

Je zou verwachten dat je moeder zou moeten zijn om het boek Moeders met plezier te kunnen lezen. Maar iedereen die ooit in een moeder-kind relatie (zowat iedereen) heeft gezeten, kan dit boek zeker oppakken. Het geeft namelijk een andere en meer diverse kijk op je eigen moeder en andere moeders in je omgeving. Zoals een krijsend kind in de supermarkt of een chaotische vriendin.

Esther Goedegebuure spreekt openhartig over wat het moederschap voor haarzelf en andere vrouwen betekent. Want ondanks dat we zoveel meer zijn dan alleen moeder, is het vaak wel wat we het allerliefst goed willen doen. Met indrukwekkende vrouwen die naam hebben gemaakt in de politiek, de media of in de kunst en cultuur, praat ze over de manier waarop het moederschap hun identiteit bepaalt. Moeders staat vol verhalen en inzichten van onder andere Dieuwertje Blok, Chantal Janzen, Sylvana Simons, Susan Smit, Anna Enquist, Romana Vrede, Aaf Brandt Corstius.

De omslag van Moeders is al een lust voor het oog en zal zeker de aandacht trekken in de boekhandels. Esther Goedegebuure stipt in haar boek verschillende onderwerpen, die voor diegenen die zelf kinderen hebben, zeker herkenbaar zullen zijn. Denk aan commentaar van anderen op de manier waarop jij je kinderen opvoedt, maar ook het lege nest syndroom of het opvoeden van pubers. Diverse (bekende) Nederlanders komen hierbij aan het woord. Zo vertelt Chantal Janzen over haar samengestelde gezin, waar ook een televisieserie op geïnspireerd is. En laat Susan Smit ons weten dat scheiden met jonge kinderen juist ook voor de moeder heel zwaar kan zijn. Maar ook adoptie kinderen en erfelijkheid van bepaalde ziekten komen aan bod.

Het mooie hiervan is dat Esther Goedegebuure de mensen waar ze de inspiratie vandaan haalt niet chronologisch aan het woord laat, maar als het ware uitnodigt bij de onderwerpen die voor hen van belang zijn. En hierbij niet schuwt om haar eigen ervaringen hierin ook te delen. Dit maakt Moeders heel ongedwongen, informatief, maar ook heel natuurlijk en echt. Er komen namelijk ook lastige en moeilijke onderwerpen aan bod. Dit zorgt ervoor dat de lezer nog extra respect krijgt voor de eigen moeder en wellicht wel twee keer nadenkt voor een moeder te veroordelen. Eveneens steekt het moeders een hart onder de riem met hier en daar een wijze les. Esther Goedegebuure en haar gezelschap laten hierin zien dat er veel verschillende opvoedstijlen bestaan en dit ook door de jaren heen verandert.

Moeders is wellicht speciaal voor moeders, maar zeker ook voor degenen die ooit kind zijn geweest. Het biedt een mooi inkijkje in diverse sterke en boeiende vrouwen die elk hun eigen issues en mooie momenten hebben ten aanzien tot het moederschap.

Beoordeling: 9/10

Moeders van Esther Goedegebuure verschijnt bij Lebowski publishers. Hierin spreekt ze openhartig over wat moederschap voor haar en andere vrouwen betekent

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *