Recensie: Kom eens gauw (Helen Grace #11) – M.J. Arlidge

Het zou je maar gebeuren: ligt je ’s nachts rustig op je man te wachten, die altijd laat thuis is, blijkt dat er iets heel anders op je wacht… Iemand die iets minder vriendelijke intenties heeft. Wanneer je in je eigen huis al niet meer veilig kan zijn, komt het gevaar wel heel erg dichtbij. Want waar kun je dan nog heen?

Laat op de avond komt een jonge vader thuis. Zijn dochtertje ligt rustig in haar bedje te slapen en die aanblik is een schrijnend contrast met de ravage die hij aantreft in zijn echtelijke slaapkamer, waar zijn vrouw levenloos in bed ligt. Op brute wijze is ze om het leven gebracht. Een paar dagen later komt een moeder thuis van een late dienst en treft haar tienerzoon aan in de woonkamer. Vermoord. Beide moorden lijken met hetzelfde wapen te zijn gepleegd, maar wat is het verband?

Terwijl inspecteur Helen Grace zich op de zaak stort, bevindt haar leven zich op een keerpunt. Haar meest recente aartsvijand loopt nog vrij rond en maakt dat ze geen stap kan zetten zonder drie keer achterom te kijken. Als zich een grote tragedie voordoet, is Helen nergens meer zeker van en al helemaal niet van haar baan. Haar trouwe partner Charlie zal tijdelijk in haar voetsporen moeten treden, maar is ze daar wel klaar voor?’

Nieuw Helen Grace boek, inmiddels al het elfde deel, betekent meestal ook een nieuw soort moordenaar. Alleen in tegenstelling tot eerdere werken van M.J. Arlidge heeft inspecteur Helen Grace nog steeds last van een eerdere moordenaar. Tel daar nog de problemen met een ex-collega bij op en we kunnen rustig stellen dat deze sterke vrouw het in Kom eens gauw bijzonder moeilijk heeft. Juist die verschillende krachten die Helen Grace teisteren, maakt Kom eens gauw nagelbijtend spannend. Dit hoofdpersonage moet zowel thuis als op werk constant over haar schouder kijken en is ironisch genoeg, net als de slachtoffers van de moordenaar, ook in haar eigen huis niet veilig. Ook maakt dit gegeven van Kom eens gauw een vernieuwend deel, wat toch verrassend is, wanneer je je bedenkt dat het om het elfde deel in de Helen Grace serie gaat. M.J. Arlidge schut opnieuw de kaarten en laat zien dat zelfs Helen Grace niet onaantastbaar is en vele successen op je naam in die zin weinig betekent. Als lezer kun je alleen maar bewondering hebben voor deze vrouw, die vaak genoeg letterlijk moet vechten om in leven te blijven.

Ook biedt M.J. Arlidge in Kom eens gauw opnieuw ruimte voor journalist Emilia Garanita. Na tien delen gelezen te hebben vraag je je af of deze dame ooit iets beters te doen zal hebben dan slachtoffers en Helen Grace het leven zuur maken. Maar verrassend genoeg maakt zij in Kom eens gauw een hoopvolle persoonlijke ontwikkeling door. Ten slotte wordt de lezer weer heerlijk op het verkeerde been gezet door verschillende plotwendingen. Niets is wat het lijkt en het uiteindelijke plot zit toch ingewikkelder en vooral angstaanjagender in elkaar dan wat men in eerste instantie dacht.

Ook met deel elf over Helen Grace, weet M.J. Arlidge zijn lezers nog steeds te verrassen en te boeien. Opnieuw een intrigerend duistere moordenaar en duistere ontwikkelingen voor Helen Grace. Nu maar reikhalzend gaan uitkijken naar het volgende deel in de serie!

Beoordeling 9/10

M.J. Arlidge heeft inmiddels elf delen over Helen Grace op zijn naam staan, waarvan Kom eens gauw de meest recente titel is. Tevens schreef hij twee novelles en een standalone. Al zijn werk is verschenen als papieren exemplaar en als ebook bij uitgeverij Boekerij, Best of Thrillers. Momenteel is M.J. Arlidge in Nederland om bij verschillende boekhandels zijn werk te signeren.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *