Het is niet zo heel gek dat De Schoonmoeder van Sally Hepworth vergeleken wordt met de boeken van Liane Moriarty. Ook deze auteur weet net als Moriarty hele normale herkenbare situaties neer te zetten, waarbij er iets lijkt te wringen onder het ogenschijnlijk perfecte plaatje. En uiteindelijk kan dit niet anders dan aan de oppervlakte komen en, wellicht, ontploffen…
‘Vanaf het moment dat Lucy haar schoonmoeder Diana ontmoet, weet ze dat het nooit echt zal klikken. Als voorvechtster van vrouwenrechten geniet Diana veel aanzien en ze is zeer beleefd en keurig. Maar ze is ook heel afstandelijk, en absoluut niet de schoonmoeder op wie Lucy had gehoopt. Andersom lijkt Diana zich ook een andere ideale schoondochter te hebben voorgesteld.
Tien jaar later wordt Diana dood aangetroffen. Naast haar ligt een briefje waarin staat dat ze niet meer verder kon met haar door kanker verwoeste lichaam. Maar als de autopsie plaatsvindt blijkt dat Diana helemaal geen kanker had. Wel zat er gif in haar bloed. Wat is er gebeurd? En wie weet er meer van? De breekbare familieverhoudingen, onderhuidse spanningen en lang verborgen geheimen komen langzaam aan de oppervlakte.’
Wie heeft nu niet een ongemakkelijke band met hun schoonmoeder? Het is de moeder van je geliefde en je krijgt het daarom er nu eenmaal gratis bij. Mogelijk blijken de meeste schoonmoeders in de praktijk mee te vallen, maar ieder komt met een eigen handleiding. Zo ook Diana, de schoonmoeder van Lucy. Lucy doet haar best om een goede band met Diana te krijgen, maar ergens lukt het gewoon niet. En dit maakt familiebezoekjes, etentjes en dergelijke gewoon heel lastig. Tot op een dag Diana dood wordt gevonden. Een zelfmoord? Of is er opzet in het spel? Sally Hepworth zet in De Schoonmoeder een flinke zoektocht naar het antwoord op deze prangende vraag voor haar lezers uit. We beleven het verhaal door de ogen van voornamelijk Lucy en Diana in het heden en in het nu. Je wordt hierdoor regelmatig op het verkeerde been gezet omtrent de dood van Diana. Door de sterke manier van schrijven van Sally Hepworth zijn verschillende scenario’s gevoelsmatig mogelijk.
Het mooie hierbij is dat Hepworth haar lezers laat zien dat zowel Diana als Lucy verschillende kanten hebben. Minder mooie en zeker ook aantrekkelijke eigenschappen. Ook behandelt De Schoonmoeder een heel actueel thema. Namelijk de verschillende manieren waarop mensen liefde beleven en dit ook uiten. Daarbij zijn er ook sterke persoonlijke ontwikkelingen. Je leert Diana kennen door haar verleden en je begrijpt hierdoor haar motieven ook beter. En ook Lucy krijgt een andere kijk op haar leven en die van haar grootmoeder. En juist die wisseling tussen heden en verleden schept een soort spanning in het verhaal. Pas aan het eind van De Schoonmoeder weet je als lezer pas hoe het echt zit. En daarbij bevat het slot ook nog eens een mooie boodschap.
Beoordeling: 9/10
De Schoonmoeder is inderdaad een aanrader voor liefhebbers van de boeken van Liane Moriarty. Sally Hepworth weet met haar prettige schrijfstijl en wisseling tussen heden en verleden een sterke persoonlijke ontwikkeling voor haar personages, maar ook een ware puzzeltocht voor haar lezers neer te zetten.
Sally Hepworth is geboren in Australië, maar heeft daarbij in diverse landen gewoond zoals Singapore en Canada. In het Engels zijn meerdere bestsellers van haar verschenen, waaronder The Family Next Door en The Mother’s Promise. In het Nederlands verscheen De Schoonmoeder bij Uitgeverij Boekerij.