Recensie: Good material – Dolly Alderton

Dolly Alderton is DE stem van de millennials, tenminste dat wordt aan diverse kanten beweerd. Maar voordat we boeken gaan toeschrijven aan bepaalde generaties of leeftijdsgroepen, moeten we toch ook wel toegeven dat binnen een bepaalde leeftijdscategorie veel verschillen tussen mensen kunnen zijn. En vooral ook in het type boeken die ze lezen. Dit betekent dat Good material een boek van iedereen zou kunnen zijn. Want iedereen heeft weleens een relatiebreuk meegemaakt en de mogelijk want gênante acties en ervaringen die daarmee gepaard gaan…

‘Andy houdt van Jen. Jen híéld van Andy. En hij begrijpt niet waarom het uit is. En nu? Hij heeft geen huis meer. Hij wacht al tijden tot zijn stand-upcarrière een vlucht neemt. En waarom zijn al zijn vrienden ineens zo volwassen? Andy zwemt in een zee van liefdesverdriet en wil koste wat kost de puzzel van zijn verbroken relatie oplossen. Want als hij daar het antwoord op vindt, kunnen Jen en hij misschien weer samen komen…? Maar Andy moet nog veel leren, niet in de laatste plaats de kant van het verhaal van zijn ex-vriendin.’

Good material begint heel pakkend met een lijstje, waarom het goed is dat twee mensen niet meer bij elkaar zijn. Standaardopdracht, wanneer je een psycholoog bezoekt en daardoor ook heel herkenbaar. Daarbij richt Dolly Alderton haar aandacht niet op het krijgen van een relatie maar juist de breuk. En niet perse de nette en beleefde manier van doen, maar vooral de wijze waarop je het gevoel hebt dat je wereld vergaat en je zelf in puin achterblijft. Dat en het feit dat Good material vanuit een man is geschreven, maakt dat het boek heel verfrissend aanvoelt. Leuk detail hierbij is dat Dolly Alderton verschillende mannen heeft geïnterviewd voor het schrijven van dit boek.

Dolly Alderton heeft een heel open manier van schrijven, waarbij ze haar hoofdpersonages openlijk dingen laat bespreken. Hierdoor passeren diverse wat gênante situaties de revue, die we in het dagelijks leven weliswaar doen, maar waar we eigenlijk liever niet over praten. Zoals je ex stalken op internet en constant het fijne van hun leven willen weten. Of vriendengroepen die ogenschijnlijk met je begaan zijn, maar al snel de aandacht verliezen. Niets blijft onbesproken en zelfs de verengelsing van onze samenleving is terug te vinden in het boek, door het gebruik van Engelse en Nederlandse woorden door elkaar heen. Door deze elementen zal de schrijfstijl in Good Material niet voor elke lezer weggelegd zijn. Wel weet Dolly Alderton op zo’n manier te schrijven dat er diverse verrassingen zijn door het boek heen en de lezer steeds weer tot nieuwe inzichten komt. Hierbij maakt Dolly Alderton gebruik van aansprekende bijpersonages die het hele verhaal driedimensionaler maken. Het einde van Good material heeft een mooie boodschap die elke lezer zelf maar uit moet gaan vinden.

Dolly Alderton heeft met Good materials een verfrissend en herkenbaar roman geschreven. Voor liefhebbers van moderne romans met een toegankelijke en eigentijdse schrijfstijl.

Beoordeling: 8/10

Dolly Alderton verschijnt bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Naast Good material is ook Schimmen (Ghosts) bij deze uitgever gepubliceerd.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *