Recensie: De Ravenjongens (Raven #1) – Maggie Stiefvater

Maggie stiefvater schreef De ravenjongens al in 2012 en toen zijn de eerste twee delen van de serie verschenen in het Nederlands bij uitgeverij Moon. Helaas zijn de vervolgdelen nooit vertaald en uitgeverij Boekerij grijpt deze kans aan om de serie in zijn geheel te publiceren en in een prachtig nieuw jasje te steken.

‘Blue Sargent komt uit een spirituele familie. Haar moeder is helderziende en kan de zielen van hen die gaan sterven zien. Blue heeft ze zelf nog nooit gezien, maar daar komt verandering in wanneer een jongen haar op een dag aanspreekt. Zijn naam is Gansey, en hij blijkt een rijke student op de lokale privéschool Aglionby te zijn. De jongens van Aglionby staan bekend als de Ravenjongens en betekenen niets dan problemen. Zolang ze zich kan herinneren heeft Blues spiri­tuele familie haar verteld dat zij haar ware liefde zal vermoorden. Ze geloofde nooit dat deze voorspelling echt zou uitkomen. Maar nu haar ­leven verweven raakt met de sinistere wereld van de Ravenjongens is ze daar niet zo zeker meer van…’

Alhoewel De ravenjongens meer dan tien jaar geleden geschreven is, voelt dit niet als zodanig. Het verhaal vol bovennatuurlijke elementen had net zo goed dit jaar geschreven kunnen zijn. En met de opkomst van subgenres, zoals romantasy, lijkt dit de ideale tijd om de Raven serie alsnog in zijn geheel te publiceren in een prachtig gelimiteerde uitgave. De ravenjongens betekent een bedachtzame start van de serie, die de tijd nodig heeft om volledig tot bloei te komen. De verschillende personages zijn hierbij kleurrijk en driedimensionaal beschreven. Blue heeft bijvoorbeeld iets jongs en tragische tegelijkertijd. Aan de ene kant weinig ervaring, maar aan de andere kant ook getekend door haar profetie.

De Ravenjongens worden beschreven als vier mythische en ongrijpbare figuren. Maar langzamerhand worden een aantal zaken steeds duidelijker. Bovennatuurlijke elementen zijn hierbij sterk aanwezig zoals het zien van de toekomst, het contact leggen met overleden mensen en de kracht van tarotkaarten. Door het verhaal heen laat Maggie Stiefvater het dreigende element van de profetie doorsudderen. Als een zwaard van Damocles die constant boven je hoofd hangt. Daardoor krijgt De ravenjongens een bepaald soort spanning, wat een gevoel van urgentie en het door willen lezen bij de lezer teweeg brengt. Het einde van het boek geeft hierbij een belofte dat smaakt naar meer, door te eindigen met een cliffhanger.

De ravenjongens is een veelbelovende eerste deel van een bovennatuurlijke serie met kleurrijke, boeiende personages, een verhaal dat de tijd nodig heeft om tot bloei te komen en veel interessante details en plotwendingen bevat.

Beoordeling: 8/10

De ravenjongens verschijnt opnieuw in Nederlandse vertaling in een gelimiteerde vormgeving met bijpassende bedrukt boekblok. De gehele serie van Maggie Stiefvater zal in de loop van de tijd verschijnen bij uitgeverij Boekerij, Best of fantasy. De afbeelding zijn fanart van de serie.

About the author

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *