De betekenis van tijdreizen in boek ‘Het omgekeerde van altijd’

Natuurlijk is het in het dagelijks leven niet mogelijk om terug te gaan in de tijd en hiermee bepaalde fouten, verkeerde beslissingen te voorkomen of zelfs iemands leven te reden. Toch is het gebruik van dit concept niet onbekend in de schrijverswereld, kijk bijvoorbeeld eens naar boeken, zoals Voor ik val (Lauren Oliver), Elke dag maandag (Jessica Brody) en de film Happy Death day. Dit zijn allemaal verhalen waarin de hoofdpersonages steeds dezelfde dag opnieuw beleefd, om iets te voorkomen of juist een belangrijke les te leren.

Het debuut van Justin Reynolds, Het omgekeerde van altijd, die net verschenen is bij HarperCollins Holland, is naast 22-11-1963 (Stephen King) juist een mooi voorbeeld van personages die niet een dag herbeleven, maar voor een langere periode terug in de tijd gaan. Toevallig willen de personages uit beide boeken iemand anders het leven redden. Maar wat, als je kijkt naar Het omgekeerde van altijd, maakt dat het teruggaan in de tijd juist een element kan zijn dat veel toevoegt aan het boek?

 

Het spreekt tot de verbeelding en zet aan tot fantaseren

Iedereen heeft wel momenten in zijn leven die hij of zij over zou willen doen. Zo ook Jack King, de belangrijkste personage uit Het omgekeerde van altijd. Bij hem gaat alles eigenlijk net niet goed. Zo is hij al jarenlang verliefd op zijn beste vriendin, die een relatie heeft met zijn beste vriend en heeft hij vele dingen uitgeprobeerd, maar is daar net niet goed genoeg in. Dit verandert allemaal op het moment dat hij de liefde van zijn leven, Kate, ontmoet. Maar Kate blijkt aan een dodelijke ziekte te lijden, maar sterft uiteindelijk… Het spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding dat het toch eens mogelijk zou zijn om iemand, waarvan je houdt te kunnen redden, door terug in de tijd te gaan. Wie zou dat nu niet willen? Je merkt bij het lezen van Justin Reynold zijn debuut, dat je hier zelf ook erg over na gaat denken en daardoor ook extra met Jack meeleeft. Het terug in de tijd gaan, is een unieke kans, maar brengt ook veel problemen met zich mee.

 

Ethische zaken en het verstoren van het natuurlijk evenwicht.

Toeval bestaat niet en dingen gebeuren met een reden. Wat als dit ook geldt voor het verlies van een geliefde familielid, vriend of relatie? Wat als je met het voorkomen van de dood van deze persoon de hele kosmische orde verstoort? Zaken staan in relatie met elkaar en als hierin een element ontbreekt, zou dat tot geheel andere resultaten kunnen leiden. In Het omgekeerde van altijd wordt hier zijdelings aandacht aan besteed. Jack besluit namelijk in één van zijn tijdreizen Kate zoveel mogelijk te vermijden en juist een relatie aan te gaan met Jillian. Ook gaat hij bijvoorbeeld gokken, omdat hij de uitslag van bepaalde wedstrijden toch wel weet. De auteur beschrijft hierin wat dit teweeg brengt voor bijvoorbeeld de beste vriend van Jack. Zo kun je je als lezer afvragen of deze gebeurtenis uiteindelijk toch niet onvermijdelijk is, hoe vaak iemand ook terug in de tijd reist. Daarbij is het als auteur best lastig om het tijdreizen goed in zijn verhaal te verwerken, denk hierbij aan ‘The Butterfly Effect’, één veranderend element kan grote invloed hebben op de loop van belangrijke gebeurtenissen.

 

Het element tijdreizen en unieke mogelijkheden

In de meeste verhalen maakt een personage een aantal gebeurtenissen door, waar hij op zijn plaats weer op reageert. Als het goed is, brengt dit uiteindelijk een verandering in de persoonlijkheid teweeg. Maar door het element van tijdreizen aan zijn debuut toe te voegen, creëert Justin Reynolds een unieke omgeving voor zijn hoofdpersonage. Jack krijgt namelijk de kans om een paar keer dezelfde gebeurtenissen door te maken en hier naar eigen inzicht anders hierop te reageren. Hij leert hierdoor nog beter wat de precieze gevolgen zijn van zijn acties, zoals het helemaal opgaan in Kate en daardoor zijn vrienden verwaarlozen. Of afstand van Kate bewaren en een relatie starten met zijn jeugdvriendin Jillian. In Het omgekeerde van altijd wordt veel aandacht besteed aan wat dit doet met de persoonlijke ontwikkeling van Jack. Je merkt als lezer duidelijk dat hij door de dezelfde gebeurtenissen door te maken, en hier vervolgens anders op te reageren, uiteindelijk zijn keuzes zorgvuldiger gaat overwegen. Dit levert een heel bijzonder uniek en wijs leerproces op, wat zonder tijdreizen misschien nooit tot stand was gekomen.

Concept image depicting Time and Motion on a black background.

Dus…

Het aspect van tijdreizen zorgt ervoor dat Het omgekeerde van altijd een uniek verhaal is geworden, dat indruk maakt en zet tot nadenken. Het levert voor hoofdpersoon Jack King een bijzondere mogelijkheid op om van zijn minder goede beslissingen te leren en hierbij wellicht de loop van bepaalde gebeurtenissen te veranderen. Daarbij spreekt het debuut van Justin Reynolds tot de verbeelding van lezers; wat als tijdreizen echt mogelijk zou zijn en wat zou je dan met deze mogelijkheid doen? Eén ding is in ieder geval zeker: Het omgekeerde van altijd geeft stof tot nadenken!

About the author

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *