Robert Bryndza en M.J. Arlidge hebben naast dat beiden bij de Nederlandse uitgeverij Boekerij publiceren nog iets anders gemeen: ze hebben beiden een wel heel eigenwijze en bijzondere politievrouw in de hoofdrol. In Stalker in de Nacht is dit Erika Foster, die nog steeds over het verlies van haar echtgenoot Mark probeert te komen. Net als Helen Grace uit de boekenserie van M.J. Arlidge is ze stoer, grof en zeker niet op haar mondje gevallen…
‘Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed -gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer -berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt – en dan op het juiste moment toeslaat.’
Stalker in de Nacht zet de zenuwen van zijn lezers gelijk op scherp door te starten met een wel heel gruwelijke moord. De moordenaar verstikt zijn slachtoffers namelijk met een plastic zak, waardoor ze stikken. Dit maakt dat je gelijk op het puntje van je stoel zit. Het lijkt erop dat afschuwelijke moorden wel bij de schrijfstijl van auteur Robert Bryndza hoort, omdat we in voorganger Het Meisje in het IJs al lazen over lijken in het ijs. Ondanks dat we in deze tijd veel gewend zijn wat betreft gruwelijke details, weet de auteur zijn moorden gedetailleerd en filmisch te beschrijven. Dit zorgt ervoor dat de rillingen over je rug lopen, helemaal omdat de moordenaar zijn slachtoffers stalkt en graag ’s nachts besluipt… Hier komt bij dat Robert Bryndza interessante dialogen van de moordenaar op internet in het boek verwerkt heeft, evenals interessante en onverwachte plotwendingen. Dit maakt dat Stalker in de Nacht tot het eind verrassend blijft.
Erika Foster blijft als hoofdpersonage intrigeren, evenals haar directe collega’s Moss en Peterson. Foster spreekt vooral aan door haar eigenwijze manier van doen en haar absolute ongevoeligheid voor mensen met macht. Nu moet gezegd worden dat dit meestal ook de karaktereigenschappen zijn die de inspecteur in de problemen brengt en haar zelfs van zaken afhaalt. Zal ze uiteindelijk over de dood van haar man heen komen en krijgen wat ze wilt? Dat is nog maar de vraag, maar wat zeker is, is dat haar bijzondere kijk op moordzaken ervoor zorgt dat ze informatie oppikt, die door de collega’s boven haar gemist worden. Alhoewel Stalker in de Nacht bijna vierhonderd pagina’s telt, leest het door de toegankelijke, beschrijvende en vlotte schrijfstijl van Robert Bryndza vlot weg. De hoofdstukken zijn kort en de eerder genoemde dialogen van de moordenaar en de verschillende plot twists, maken het verhaal spannend en verrassend.
Ook Stalker in de Nacht is een spannend, verrassend boek met een intrigerend hoofdpersonage. Hierdoor kan Robert Bryndza moeiteloos in één adem genoemd worden met collega auteur M.J. Arlidge. Fijn detail is dat de reeks over Erika Foster inmiddels zes delen beslaat, waar de eerste vier delen in het Nederlands vertaald zijn.
Beoordeling: 9/10
Stalker in de Nacht is het tweede deel in de boekenserie over Erika Foster. Net als voorganger Het meisje in het IJs is ook dit boek verschenen bij Uitgever Boekerij. Beide titels zijn verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.