De volgorde in de boeken van Samuel Bjork is best een uitdaging. Vooral wanneer je hem als lezer niet vanaf het eerste moment volgt. In principe volgen Ik reis alleen, De doodsvogel en De jongen in de sneeuw vrij logisch op elkaar. Maar de later verschenen boeken, zoalsSneeuwwit en De laatste ochtend spelen zich juist chronologisch gezien voor de eerdergenoemde drie boeken af. In feite betekent dit dat deze twee boeken ook goed los te lezen zijn en zowel voor en na de trilogie goed gelezen kunnen worden. Gezien de bijzondere volgorde waarin deze boeken verschijnen door auteur Samuel Bjork zelf gekozen is, geeft uitgeverij Luitingh Sijthoff deze boeken gewoon in de juiste volgorde uit (zoals de auteur ze bedoeld heeft).
‘In de metro van Oslo brengt een vrouw om 09.07 uur een bomvest op haar lichaam tot ontploffing. De politie tast in het duister.
Op de keukentafel van de vrouw uit de metro vinden rechercheurs Munch en Krüger drie voorwerpen: een klein figuurtje van een trol, een figuurtje van een lynx met zijn oor geel geverfd en een boek over de Amerikaanse geschiedenis. De echte dader achter de aanslag speelt met ze en lijkt ze aanwijzingen te geven over wat er gaat gebeuren.
Ondanks Mia’s eerste inzichten lukt het niet om een volgende explosie te stoppen, op dezelfde tijd als de dag ervoor gaat er weer een bom af. De jacht is geopend en Munch & Krüger hebben 24 uur om de terrorist te vinden, voordat hij weer kan toeslaan.’

Wie de boeken van Samuel Bjork kent, weet dat hij heel filmisch kan schrijven met korte hoofdstukken en wat staccato teksten, waardoor het lijkt alsof je de gedachten van een bepaald hoofdpersonage letterlijk aan het volgen bent. Ditzelfde geldt voor zijn nieuwste boek De laatste ochtend waarin de lezer weer een sprongetje terug in de tijd maakt, met een wat jongere Holger Munch en Mia Kruger. Mia is net van de politieacademie en komt als razendslim, maar ook heel kwetsbaar over. Het mooie van de schrijfstijl van Bjork hierin is dat de lezer letterlijk wordt meegenomen in de manier waarop Mia verbanden legt en raadsels oplost. Dit maakt dat je als het ware zelf mee wilt en gaat puzzelen. Je stort je als het ware samen met Mia en Holger in het avontuur dat misdaad oplossen heet.

Vanaf de eerste bladzijde vindt er ontploffing plaats en dit (in combinatie met de deadline van 24 uur) maakt de spanning vanaf de eerste bladzijde aanwezig is. De wisseling van de verschillende personages en de korte hoofdstukken dragen hieraan bij. Eveneens voelen de gebeurtenissen wat oncontroleerbaar aan, doordat de lezer in eerste instantie niet door heeft, waarom de bommen geplaatst worden. En juist ook die oncontroleerbaarheid maakt De laatste ochtend erg spannend van begin tot eind. Extra mooi is dat er een wat sympathiekere rol is weggelegd voor één van de personages, die de lezers van het eerste uur zeker zullen herkennen. Ook de slachtoffers krijgen een stem in de boeken van Samuel Bjork en dat maakt dat de lezer extra betrokken wordt bij de verschillende personages in het boek en de impact van de gebeurtenissen op hen. Alhoewel het boek een thriller is, schuwt auteur Samuel Bjork horrorelementen niet, wat vooral zichtbaar is in de Noorse omslagen van zijn boeken.
Samuel Bjork heeft met De laatste ochtend weer een razend spannende en pakkende thriller geschreven, waarin op sommige plekken stiekem horrorelementen opduiken. De kwetsbaarheid, moed en de puzzelkwaliteiten van de personages spreken aan, waardoor de lezer moeiteloos in het boek getrokken wordt en meeleeft met de verschillende personages.
Beoordeling: 9/10
Samuel Bjork heeft al diverse thrillers op zijn naam staan. De laatste ochtend is zijn laatst verschenen boek en wordt gepubliceerd door uitgever Luitingh Sijthoff.