Na drie lange COVID jaren kun je je wellicht afvragen of we wel zitten te wachten op een horror thriller rondom een virus. Dit vroeg auteur C.J. Tudor zich ook af, zo is te lezen in haar nawoord. Stiekem moet gezegd worden dat de lezers blij moeten zijn dat de redactie wel wat zag in De Dwaling, want C.J. Tudor levert aan de ene kant een angstaanjagend actueel verhaal aan, die inderdaad deels geinspireerd is op de COVID-jaren. Aan de andere kant biedt het boek ook juist de kans op heerlijk griezelen en de gedachte dat sommige elementen gelukkig niet in het daadwerkelijke leven hebben plaatsgevonden…
‘Bereid je voor op ijzingwekkende kou.
Een gekantelde bus vol studenten.
Een gestrande kabelbaan vol vreemden.
Een afgelegen chalet vol onderzoekers.
In een van de groepen verschuilt zich een moordenaar – maar in welke groep?
Buiten raast een sneeuwstorm en de hulpdiensten komen niet opdagen. Er is geen levende ziel te bekennen, iedereen is op de vlucht. Maar waarvoor? Niemand weet wat er aan de hand is, maar één ding weten ze zeker: overleven is moordend.’
C.J. Tudor bouwt De Dwaling op met drie verschillende verhalen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken lijken te hebben, behalve een bepaalde plek. Mooi element hierbij is dat binnen in de groep de mensen elkaar niet lang genoeg kennen om elkaar te vertrouwen. De spanning wordt al gecreëerd doordat gelijk al onduidelijk is wie de waarheid verteld en wiens leven gebaseerd is op een leugen… Elk van de groepen bevindt zich in een precaire situatie met gevaar voor eigen leven. Al snel blijkt dat ze niet alleen zijn en er buiten een mogelijke moordenaar ook genoeg andere gevaren zijn. Hierdoor wordt de lezer geen moment van rust gegund en door de constante spanning ben je met een hoge hartslag de pagina’s om aan het slaan. Wie is te vertrouwen en wie heeft een dubbele agenda? Wie gaat deze gevaarlijke situatie overleven.
Alhoewel C.J. Tudor met het idee van De Dwaling kwam voor de COVID-uitbraak, heeft ze wel verschillende elementen hiervan kunnen gebruiken. Zo zullen veel geschetste situaties, zoals vaccins, antivaxers, symptomen van het virus en de drang om zelf te overleven, angstaanjagend bekend voorkomen. Mooi hierbij is dat C.J. Tudor gebruikt maakt van verschillende persoonlijkheden met elk hun eigen schrijnende verleden. Hierdoor is elk personage interessant om beter te leren kennen en zijn de reacties op de gebeurtenissen en de uitbraak van het virus divers. De lezer kan zich hierin ook zelf afvragen wat hij of zij zou doen in zo’n situatie. Wanneer er honger, gevaar of anderszins dreigt zijn mensen vaak geneigd toch voor zichzelf te kiezen. C.J. Tudor laat dit in De Dwaling weer heel duidelijk zien. Ook blijkt aan het eind van De Dwaling dat dingen niet zijn wat ze in eerste instantie lijken. Dit levert nog een mooie plotwending en een interessant einde aan het boek. Het is fascinerend dat mensen aannames maken, zonder dat dit daadwerkelijk ergens op gebaseerd is…
De Dwaling is een angstaanjagende en actuele horrorthriller dat garant staat voor een flink aantal uren leesplezier. Juist datgene wat ziektes kunnen creëren en wat de mensheid doet wanneer het in het nauw gedreven wordt, maakt dit boek zo eng en confronterend om te lezen.
Beoordeling: 9/10
C.J. Tudor heeft diverse banen gehad en begon na haar dertigste levensjaar serieus met schrijven. Ze heeft al diverse succesvolle horrorthrillers op haar naam staan zoals De Krijtman, De Terugkeer en Brandende meisjes. De Dwaling is haar meest recente werk en verkrijgbaar in diverse boekhandels.