Dwarsligger: klein boekje, grootse inhoud

De maanden juli, augustus en september staan bijna synoniem voor de (na)zomer! En hoewel het weer het soms een beetje laat afweten, en we in coronatijd nog niet alles mogen, kunnen we in ieder geval één ding wel: heerlijk Dwarsliggen! En hoe lig je nu beter dwars, dan met een Dwarsligger? Dwarsliggers zijn kleine boekjes, die door hun handige formaat goed mee te nemen zijn in een klein tasje en daarnaast prettig vast te houden met één hand. En ben je een groot boekverslinder maar reis je met een beperkte bagageruimte? Dan kun je nog wel heerlijk veel Dwarsliggers meenemen! Er gaan bijvoorbeeld in een normale paperback van +/- 320 pagina’s wel zo’n 4-6 Dwarsliggers.


Twee plus één actie
In de maanden juli, augustus en september gaat de grote Dwarsligger actie weer van start: op geselecteerde titels krijg je bij aankoop van twee Dwarsliggers de derde gratis. Alhoewel Uitgeverij Dwarsligger een adoptiekindje is van uitgever Ambo Anthos, betekent dit niet dat er alleen Ambo Anthos titels als Dwarsligger verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de boeken van Karin Slaughter, Jenny Colgan en Samual Bjork. In feite zijn er dus verschillende uitgevers in Dwarsliggerformaat te vinden. De drie is twee actie van Dwarsliggers is een leuke manier om zomerboeken aan te kopen en gelijk uit te vinden of de Dwarsligger echt iets voor je is. Meer informatie over de actie vindt je hier:
https://www.dwarsligger.nl/actueel/21-actie-dwarsligger/


  • Leuke weetjes over Dwarsliggers
    – Voordat de Dwarsligger op de markt kwam, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het juiste formaat. Uiteindelijk is er gekozen voor 8 x 12 centimeter formaat met lettertype Quadraat Sans.
    – Het formaat en de dikte van Dwarsliggers geven een mooie gelegenheid om trilogieen in één boekje te stoppen. Denk hierbij aan de Hongerspelen van Suzanne Collins of de Selectieserie van Kiera Cass.
    – De Dwarsligger bevat echt een heel boek. Dit is mogelijk dankzij de gebruik van hetzelfde soort papier als ook voor bijbels gebruikt wordt. Daarbij is het lettertype iets kleiner en wordt er minder witte ruimte rondom de tekst gebruikt.                                                                                                               – Er verschillende genres in Dwarsligger worden uitgegeven. Denk aan thriller, romantiek en Nederlandse literatuur. Maar ook non-fictie zoals de taalboekjes van Paulien Cornelisse en de weetjes boeken van Randall Munroe.
    – Elke Dwarsligger een nieuw volgnummer krijgt en er verschillende mensen zijn die alle verschillende Dwarsliggers sparen.                                                                                                                      – Tamara Doornink de koningin der Dwarsliggers is? Via een making de Dwarsligger strip laat zij weten hoe het proces van boek tot Dwarsligger in zijn werk gaat:


Hoe worden Dwarsliggers gemaakt?
‘Dwarsliggers worden gedrukt op dundrukpapier (30 of 40 grams). Het papier wordt gedrukt in rotatie-offset met sneldrogende zwarte inkt. Je hebt dan heel grote vellen papier, die samengesteld en gevouwen worden tot katernen (boekdelen). Een dwarsliggerkatern bestaat uit 72 pagina’s. Een dwarsligger® van bijvoorbeeld 576 pagina’s heeft dus 8 katernen (8 x 72 = 576).
Daarna worden de verschillende katernen door middel van een vergaarmachine op de goede volgorde op elkaar gelegd. Dan heb je een zogenaamd boekblok. Er worden twee dwarsliggers boven elkaar gedrukt op één katern, dus uit één boekblok kun je twee dwarsliggers® halen. Dan gaan de boekblokken naar de naaierij, waar de katernen met garen machinaal aan elkaar worden genaaid.


Ondertussen worden ook de banden (de omslagen) gedrukt. De banden en de genaaide boekblokken komen uiteindelijk samen in de binderij. Op de bindlijn worden de genaaide boekblokken handmatig ‘ingegooid’. De machine plakt aan de voor- en achterkant van de blokken het zwarte schutblad. De rug van het boekblok wordt ook nog gelijmd om de rug elastisch en soepel te houden, waardoor het boek mooi open blijft liggen. Over de lijm wordt dan weer zwart gaas geplakt. De boekblokken zijn alleen nog te groot en gaan dus nog even door de zaag en vervolgens nog door de snijstraat.


Als laatste worden de omslagen aangebracht. De boekblokken gaan via de lopende band naar de bindlijn, waar het boekblok slechts aan één zijde aan de band worden geplakt. De rug en het voorplat worden machinaal om het boekblok gevouwen. Aan het eind van de bindlijn worden de boekjes gecontroleerd en verpakt in dozen. De dwarsligger is klaar!’

Dwarsliggers komen er in vele verschillende genres en fictie versus non-fictie. Voor het tot stand komen van dit artikel heb ik alles te danken aan uitgeverij Dwarsliggers en in het speciaal Tamara Doornink. Voor meer informatie over de Dwarsligger: www.dwarsligger.nl

About the author

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *