Recensie: Fatale oplossing – Rifka Faber

Robin Cook, Michael Palmer, maar ook Tess Gerritsen. Wat al deze auteurs gemeen hebben, is dat zij diverse medische thrillers op hun naam hebben staan. De context van een ziekenhuis, waarin je als patiënt helemaal aan overgeleverd bent en vervolgens de akelige zaken die zich daar af kunnen spelen. Heden ten dage lijkt het aanbod van medische thrillers een beetje te zijn opgedroogd, alhoewel wordt er hier en daar nog wel een boek in een medische setting geschreven. Des te mooier is dan dat auteur Erik Betten en zijn vrouw Corien Feenstra, die als verpleegkundige in een ziekenhuis werkt, de handen ineenslaan om samen een medische thriller te schrijven. Als Rifka Faber verschijnt Fatale oplossing van hun hand.

‘Arts-assistente Chris Griffioen geeft veel om haar patiënten. Als een van hen vlak na een eenvoudige operatie plotseling overlijdt, bekruipt Chris het gevoel dat er iets niet klopt. Haar leidinggevenden bevelen haar om het los te los te laten: tragisch, maar deze dingen gebeuren nou eenmaal. Totdat er steeds meer patiënten onder dezelfde mysterieuze – haast onmogelijke – omstandigheden overlijden en haar collega Anne, een van Chris’ beste vriendinnen, wordt geschorst. Chris weigert zwijgend toe te kijken en gaat, ondanks meerdere waarschuwingen vanuit het ziekenhuis, op onderzoek uit. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe harder ze wordt tegengewerkt. Kan Chris op tijd ontdekken wat er speelt voordat er nog meer doden vallen?’

Wanneer je in een ziekenhuis al niet meer veilig bent, waar ben je dit dan nog wel. In principe bezoek je een ziekenhuis om beter te worden, maar wanneer patiënten op onverklaarbare wijze sterven, gaat dit gegeven onder je huid zitten. En dit is dan gelijk het interessante gegeven van medische thrillers. In een ziekenhuis ben je overgeleverd aan anderen om voor je te zorgen en dan is het extra angstaanjagend wanneer je hier juist meer risico loopt. Dit is ook het enge element, waardoor binnen Fatale oplossing de spanning goed wordt opgebouwd. Totdat bekent is wie of wat deze sterfgevallen veroorzaken, blijf je als lezer met een soort ongemakkelijk gevoel rondlopen. Het kan zomaar weer gebeuren op een nog onbekende plek…

Het personage Chris Griffioen is sterk gekozen, door haar gevoel voor rechtvaardigheid en haar affiniteit met haar collega’s, ongeacht rangen en standen. Juist een ziekenhuis is heel hierarchisch en dit gevoel laat Rifka Faber binnen Fatale oplossing sterk naar voren komen. En juist hoofdpersonage Chris vormt hierin een uitzondering. Mooi van dit personage is ook dat ze door blijft vechten, ongeacht tegenwerking van boven, omdat ze erachter wil komen wat er precies gaande is. Mooi hierbij is, dat door terugblikken naar het verleden en relaties met familieleden, het personage Chris meer driedimensionaal wordt. De andere personages, zoals haar collega’s blijven wat meer op de achtergrond en dus qua persoonlijkheid wat vlakker. Het einde van Fatale oplossing zou wellicht kunnen hinten naar een vervolg, want er zijn rondom Chris Griffioen nog wat losse draadjes en vragen.

Fatale oplossing is een aangename toevoeging aan het Nederlandse thrillergenre en eveneens een mooie manier om terug te grijpen naar het eens zo populaire medische thriller genre. Iedereen zou wel een Chris Griffioen in zijn omgeving kunnen gebruiken om te strijden voor openheid van zaken en tegen onrecht. 

Beoordeling: 8/10

Fatale oplossing van Rifka Faber verschijnt bij uitgeverij Boekerij. Rifka Faber is het schrijversduo Erik Betten en zijn vrouw (en verpleegkundige) Corien Feenstra. Erik Betten heeft al andere thrillers op zijn naam staan, waaronder het bekroonde Quarantaine. 

About the author

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *