In gesprek met Maggie Stiefvater

Magische kindertijd.
Maggie Stiefvater is wanneer ze 18 jaar is inmiddels 18 keer verhuisd. Dit betekent dus iedere keer weer opnieuw wennen aan een nieuwe woonplaats. Voor haar scheelde het dat ze thuisonderwijs kreeg, dus niet iedere keer hoefde te wennen aan een nieuwe school. Maggie zelf noemt dat ze dit stiekem helemaal niet erg vond. Ze voelde zich eigenlijk helemaal niet zo op haar gemak in sociale contacten. (Wat overigens niet te merken is, omdat ze heel gemakkelijk en geanimeerd praat, Red. Thuis kon ze daarom echt zichzelf zijn. Maggie noemt hierin dat ze een echt magisch kind was. In oude Amerikaanse huizen met een lang verleden waar ze kwam te wonen was het voor haar moeiteloos te bedenken dat er ook geesten in het huis woonden. Ook stelde Maggie zich moeiteloos werelden voor die zich achter bestaande steden konden verschuilen. Het is dan ook niet zo gek te bedenken dat Maggie Stiefvater verschillende series op haar naam heeft staan die iets magisch of bovennatuurlijks in zich hebben, zoals De wolven van Mercy Falls en de Heartbeat serie. Ze wilde namelijk met deze boeken haar ervaring van een magische wereld, al bestaand in de gewone wereld, delen met de rest van de wereld.

Ravenjongens.
Eerder publiceerde uitgeverij Moon de eerste twee delen van de Ravenjongensserie. Helaas bleef het bij deze twee delen en werd de rest van de serie nooit vertaald. Tot 2024 waarin uitgeverij Boekerij besluit om de serie opnieuw en nu in zijn geheel te vertalen in een gelimiteerde editie. Maggie noemt dat een van de grootste complimenten die ze nu over de serie krijgt, is dat het nog heel eigentijds aanvoelt. Terwijl het in feite om een verhaal gaat dat meer dan 12 jaar geschreven is.

Naast de kenmerkende magische schrijfstijl van Maggie Stiefvater, noemt ze dat ze intermenselijke relaties toch een van de meest leuke en belangrijke dingen vindt om over te schrijven. Neem bijvoorbeeld hoofdpersonage Blue en de groep jongens waar ze mee omgaat. Met elk van hen heeft ze een ander soort relatie en op een een of andere manier maken al deze relaties van de vriendengroep bij elkaar heel uniek. Misschien is dat juist ook de reden waarom Ravenjongens vandaag nog zo relevant is. Al spelen mobiele telefoons vandaag de dag een veel grotere rol, relaties tussen mensen zullen altijd blijven bestaan en van belang zijn. 

Omen
Wie meerdere boeken van Maggie Stiefvater heeft gelezen, weet dat ze ook iets met lotsbestemmingen heeft. Zo zal Blue uit de Ravenjongens zodra ze haar ware liefde kust, deze jongen ten dood brengen. Maggie gelooft hier zelf ook in en maakte even geleden iets heel bizars mee. Een fan kwam naar haar toe en zei dat hij een omen moest afleveren. Hij vertelde dat haar vader ernstig ziek was. Een uur later wordt Maggie gebeld, haar vader blijkt alvleesklierkanker te hebben. Na een aantal onderzoeken blijkt hij gelukkig geen dodelijke vorm van kanker te hebben en hij leeft gelukkig nog steeds. Dit verhaal heeft ook de kranten gehaald. Maar dit is wel een verhaal dat Maggie Stiefvater lang bij zal blijven.

Een zee aan talenten.
Wie de carrière van Maggie Stiefvater een beetje volgt, weet dat ze vele talenten en creatieve uitlaatkleppen heeft. Zo is ze eerder in haar leven portretschilder geweest en deze gave is mooi terug te vinden in de kunst die ze maakt om haar boeken te illustreren en de prachtige bijpassende tarotkaarten die ze ontwerpt. Ze geeft zelf aan waarde te hechten aan rituelen en neemt ook graag een tarotdeck met zich mee op reis. Daarnaast heeft ze ook andere rituelen zoals vier taartjes kopen en om de zoveel tijd een hap van elke vier afzonderlijk nemen om de jetlag tegen te gaan.

Maggie Stiefvater heeft voor een langere periode de doedelzak gespeeld en auto’s spelen een belangrijke rol in haar boeken en zo is er in de meeste van haar verhalen wel ruimte voor een bijzondere auto. Maggie geeft zelf aan dat ze puberteit in relatie tot kindertijd en volwassenheid een heel fascinerende periode vindt. Als kind ben je uniek en geef je ruimte aan je eigen ik en dat wat je leuk vindt. Maar op het komen zodra je in de puberteit komt, raak je die eigen ik als het ware kwijt en probeer je juist zoveel mogelijk op de ander te kijken. Om maar vooral niet op te vallen en daardoor het mikpunt van pesterijen te worden. En eenmaal in de volwassenheid probeer je juist je eigen ik zoveel mogelijk weer terug te vinden. Ze heeft zelf niet op de middelbare school gezeten, maar ervoer dit toen ze meeliep met een middelbare scholier als onderzoek voor haar Ravenjongens serie.

Toekomstige genres.
Maggie heeft inmiddels wat jeugdboeken en youngadults op haar naam staan. Bij het vragen naar haar toekomstplannen blijkt dat het hervertaling van haar Ravenjongensserie een voorbode is van een heel nieuw project. Maggie Stiefvater schrijft namelijk een volwassen roman die in 2025 (ook) in het Nederlands zal gaan verschijnen. Het boek heeft een historisch element in zich en draait om een hotel, waarbij de plekken waar zich water bevindt, een magisch element bevatten. Aan de ene kant een ontdekking van een nieuwe doelgroep, namelijk een volwassen publiek. Aan de andere kant is de verwachting dat dit boek ook wel heel erg Maggie Stiefvater zal worden. Met magische elementen en een grote aandacht voor de ontwikkeling van intermenselijke relaties.

Met grote dank aan Maggie Stiefvater en Marc van Biezen van uitgeverij Boekerij (Best of Fantasy) voor het mogelijk maken van dit interview.

About the author

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *